Ексклузивно: Престолонаследник Александар за Слово љубве
  • Уторак, 7. март 2017.
  • ЗВУЧНИ ЗАПИС
Ексклузивно: Престолонаследник Александар за Слово љубве

Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар рекао је за Слово љубве да српски народ на Косову и Метохији веома тешко живи, да је ситуација компликована, али и да морамо учинити све да помогнемо нашем народу. У ексклузивном разговору 7. марта 2017. године у Двору на Дедињу, а на којем благодаримо протођакону др Дамјану Божићу, Престолонаследник је истакао веома добар однос који Краљевски Дом има са СПЦ и Патријархом српским Г. Иринејем, којег, како је нагласио, веома поштује. Престолонаследник је истакао да је ситуација поводом враћања имовине Краљевској Породици тешка, да је то питање људских права, као и да се нада да ће се она решити.

Благодарност за сусрет са Престолонаследником дугујемо протођакону београдске Саборне цркве, др Дамјану Божићу, аутору значајне књиге „Митрополит Христофор - Изабране проповеди - Неизмењена српска душа“ у издању Издавачке фодације АЕМ – а повод је управо разговор који је протођакон Дамјан водио са Престолонаследником Александром о познанству Његовог Височанства са блаженопочившим Митрополитом Христофором, уваженим архијерејем Српске Цркве на тлу Америке.

Престолонаследник Александар је у срдачном разговору којем смо имали прилику да присуствујемо у Краљевском двору на Дедињу, поделио своје успомене на Митрополита Христофора, првог српског митрополита рођеног у САД, непоколебљивог чувара православне вере и српског националног идентитета на тлу Америке, проповедника који је много учинио на пољу јединства нашег народа и његове духовне заједнице, као и развоја школства и укупног духовног живота бројне пастве током шездесетогодишњег пастирског рада. Говорио је Престолонаследник Александар о својим сећањима на Митрополита Христофора, духовним спонама које везују Краљевску Породицу за овог архијереја чикашко-либертивилског који је био и на челу Епархија источно-америчке и средњезападно-америчке, о значају његовог деловања и о њему као великој личности која је оставила дубок траг у мисији Православља на америчком континенту.

Разговор са Престолонаследником о Митрополиту Христофору, др Дамјан Божић ће, како је рекао, уврстити у драгоцена сведочанства и систематично сабрану грађу која ће и на енглеском језику бити представљена српском народу у Америци.

 

Новије
Ексклузивно: Мошти Св. деспота Стефана Лазаревића у Београду
Старије
Српски мост - Поруке мржње у Сињу, српски постаје званичан језик у Француској и прича о Србима у Доминиканској Републици